Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Oktatás- és rendezvényszervezők figyelmébe!

Ki, mikor, kinek, hogyan számolhat el CPE pontot?

 

 Általános tudnivalók:

  1. A CPE pontokra kvalifikáló események krtiériumrendszerét az ISACA határozza meg, ami minősítésfüggő is. Ebbe egyetlen Chaptereknek sincs beleszólása,
  2. Egy előadás/tanfolyam CPE értékét elsősorban a résztvevő állapítja meg a hivatkozott standardok szerint, de néhány rendezvényszervező is kiad konkrét CPE pontértéket tartalmazó igazolást. Az isaca.org oldalon a központ által működtetett CPE nyilvántartó rendszerbe a résztvevő döntése szerinti pontértéket kell beírnia, ezért a felelősség a résztvevőt terheli. 
  3. Mindenki a saját CPE pontjáért felelős, azokat személyesen az érdekelt szerzi meg és tartja nyilván.
  4. A CPE pontok igazolására, gyűjtésének és nyilvántartásának megkönnyítése érdekében, a chapter kialakította a CPE kártyarendszer webes alkalmazást. A CPE kártyarendszer alkalmazásával a résztvevő, a chapter által támogatott rendezvényeken a chapter által kiadott CPE igazolást kapja meg a CPE kártyája használatával, így a papíralapú igazolások gyűjtésére ezeken a rendezvényeken már nincs szükség. Ha a rendezvényen a chapter a CPE kártyarendszert nem biztosítja, akkor a résztvevőnek továbbra is saját magának kell az igazolás beszerzéséről gondoskodnia. A chapter által működtetett CPE kártyarendszer a Központ CPE nyilvántartásába automatikusan feltölti a szerzett pontokat. 

A részletes meghatározások

CISA®

CISM®

CGEIT®

CRISC®

 

ISACA Hungary Chapter által nyújtott rendezvénytámogatás

Természetesen lehetőség van arra, hogy a rendezvény szervezője az ISACA Budapest Chapter közreműködését kérje olyan rendezvények szervezésénél, meghirdetésénél, amelyek kielégítik a CISA, CISM, CGEIT és CRISC CPE pontszerzésének tartalmi és minőségi kritériumait.

Amennyiben a rendező fél ezt igényli, kérjük, a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen jelezze ezirányú igényét.

 

Gyakorlati javaslatunk az oktatás- és rendezvény szervezők számára:

A CPE elszámolási rendszer rendszer lényege az önbevallás.
Mindenki, aki ISACA minősítéssel rendelkezik, saját maga határozza meg, hogy egy adott rendezvény mennyi CPE pontot ér.
Ez azért lehetséges, mert minden ilyen tagunk képzett szakember, így meg tudja mondani, hogy egy adott normarendszernek egy adott képzés mennyiben felel meg.
Ez a normarendszer egyébként eltérő a CISM, CISA, CGEIT, CRISC minősítések esetén, hiszen egy adott előadássorozatban az IT Governance, Assurance és Security valószínűleg nem azonos terjedelemben szerepel.

(Olyan ez, mint az adóbevallás: csak akkor kell bizonyítani, ha erre kérik a tagunkat és mindenkire saját magára van bízva, hogy mennyit vall be, azzal a kockázattal, hogy a hatóság esetleg máshogyan fogja értékelni, annak minden következményével)

Javaslom, hogy Önök NE CPE pont igazolást állítsanak ki, saját magukra véve annak terhét, hogy nem kalkulálnak megfelelően, hiszen a vonatkozó szabályokat Önöknek hivatalból nem kell ismerniük, hanem látogatási bizonyítványt adjanak, amelyen szerepel minden adat ahhoz, hogy egy adott kolléga el tudja dönteni, hogy az neki mennyi CPE ponttal ekvivalens.

******************
A minimális adatszükséglet: (lehetőleg angol nyelven kitöltve)
Az igazolást kérő neve: (Name of the participant)
Az adott résztvevő részvételi minősége (pl. hallgató, előadó, szervező, instruktor, mentor, stb) / Kind of participation:
Az előadás(ok) címe pontos címe(i) / Title(s)  of the lecture(s) / event
Előadó(k) neve: Name(s) of the lecturer(s) (accompanied w/ his/her lecture)
Előadás(ok) dátuma(i) :Date of the event/lecture
Előadás NETTÓ időtartama percben (kávészünet, ebédszünet - nélkül): Net length of the lecture(s)/event(s)
Dátum (hely, időpont) / in lieu, date
Előadó/szervező aláírása, esetleg pecsétje (name and signature of the lecturer/organizer/signatory body)

******************

A forma nem kötött, bármi elfogadható, amiből a fenti adatok egyértelműen kiderülnek.

Az igazolásnak hardcopy formában kell elkészülni, mert a kolléga csak így tudja nyilvántartani.